Eh, Eh, nie aku nie ?

My photo
Malaysia
teringin ber-blog-ing. tetapi, terkadang malas. terkadang rajin. hanya manusia biasa.

Thursday, 2 May 2013

Daebakkk !

Assalamualaikum...


Waaaa.. lama gila tak tulis tak usha tak sentuh blog nie ! dah nak setahun ! maigaddd..
yelaa.. lepas SPM, aku dapat tawaran buat asasi kat PALAM. tudiaaa.. PALAM is Puncak Alam :) smart kan? hehe.

Sekarang pun, asasi aku dah habis. huwarghhh.. seriuslyyyy! banyak sangat kenangan kat palam. manis, manis, manis, dan pahit. sebab apa manis banyak? sebab best laa! hahaha. kat situ laa kita baru mula belajar nak hidup berdikari, hidup sendiri, kenal pelbagai kawan, hadapi pelbagai masalah, rasa pengalaman itu, ini. kalau nak tulis, memang panjang sampai tak sudah laa cerita die. mmmm.. 

Nak cerita sikit pasal asasi. sebab dah lama tak menulis laa katekan. huahuahua. Asasi, yuppp.. memang budak2 dia pandai2 tahap gaban sampai aku rasa sangat kecil kat sana macam orang kecil padahal saiz badan besar. alhamdulilah mungkin rezeki aku dapat sane :) alhamdulilah jugak dapat kawan2 yg DAEBAKK! baik, sekepala, takde hal punya lah. Ohsem gilaaa. haha. K. cuma tulah, pandai2 pilih kawan kat sana.. macam2 kita boleh jumpa...

Dari segi kehidupan, memang ada life laa kat sane even palam jauh sikit laa dari bandar2 besar dan tak banyak mall pun gituu. tapi itulah yang bagus. pandai2 nak hidup lah senang cerita. Environment belajar gitu diatas bukit yang sangat nyaman ala ala genting :) mall yang 80% budak2 palam akan selalu ada pada waktu cuti ialah, Setia City Mall. Urgh..rindunyaaa mall tu T.T

Dari segi pembelajaran, tak salah kalau aku kate Asasi itu susah juga bagi student biasa2 cam aku. hehe. bagi yang genius2 macam aku cakap tu, mybe dorg rasa cam kacang rebus yg sedap dimakan ketika panas kott. Aku rasa, senang if kita focus apa yang kita buat, belajar. Susah kalau sebaliknya. Faham? bagi aku yang asasi sains, subjek semua asas waktu kita form 5 (if amek pure sc laaa). Bio, Chemis, Physic, Math. tapi.. lagi mendalam laa belajar nyaa oii. haha.

Palam femes dengan ''tangga kejayaan''nya ! haaa.. tinggi gilee jahhh. tulah yang setiap student perlu hadap setiap hari IF taknak naik bus or takde transport lain. tapi takpe.. pahala berlipat ganda untuk setiap langkah kita ke class taw :)selain menjadi 'transport' untuk diri sendiri, ia juga menjadi alternative lain untuk menguruskan diri. haha. tapi sayang, aku tak pernah kurus di palam. hmm. faktor lain barangkali.

Dari segi tempat tinggal, iaitu rumah. 5 stars aku kasi! Sangat selesa. Contoh, aku duduk kat R3 (blok). tingkat 5, rumah no.7. hehe. satu rumah, 4 bilik, dengan satu bilik air dan ruang tamu yang agak luas utk solat berjemaah bersama. hehe. satu bilik 2 orang dan luas serta selesa. serius. bilik air pun selesa. aku suka sangat rumah dipalam. haha :)

So, itulah serba sedikit tentang palam dan asasi aku. Terbaikkk ! bagi aku, UiTM Puncak Alam, best :) terpulang pendapat memasing. apa yang aku belajar, hidup sendiri kena pandai jaga diri elok2, pandai kawal perbelanjaan, kena pandai pilih kawan, dan pandai2 lah selesaikan masalah sendiri tanpa susahkan orang lain. kat sini, memang kawan menjadi segala galanya susah senang :)
yang aku tahu sekarang, aku rindu sangat kengkawan kat sane.
 SANGAT :'(

Saturday, 31 March 2012

ALHAMDULLILAHHH! :')

ASSALAMULAIKUMMM ......

dah berapa lama dah keputusan keluar, tapi aku baru update hari ni. ohohoho! takda masa la katekan  yeahhhh! alhamdullilah.. akhirnya segala debaran terjawab pada 21 Mac arituu di Dewan Terbuka SMK Seri Perkasa. hehe..

awal2 bangun rasa semacam jaa.. al maklumlah, nak amek keputusan yang menetukan future! lau nak diikotkan, nie bukan first time amek result, time tu UPSR, then PMR.. so nie yang ketiga! haha

sampai jaa sekolah, jumpa laa ramai kawan2 dulu.. ayoyoooo! maaanyak rindu maa! :') thenn lebih kurang dalam pukul 11, result kua .  aku tak berani nak amek mula2 dulu .  gilerr ar, bantainyaa aku pengsan nanti hapah tak dapat. haha

sampai je kat meja tempat amek result, cikgu2 dah pandang aku, tersengih2, tersenyum2. hoho aku panik! *perghh ayat tak boleh blah*  first terjumpa cikgu shamsiah dulu (cikgu bm), dia dengan muka happy gler2nya peluk aku sembang2 pe suma . dia bangga BM satu kelas aku sume dapat A! congrats guys!

then.. dah puas sembang2 baru aku amek keputusann..

dup dap dup dap! dan akhirnya!
                                                         

  • BAHASA MELAYU A+
  • BAHASA INGGERIS A
  • SEJARAH A+
  • AGAMA ISLAM A
  • MATH MOD  A+
  • FIZIK A-
  • BIOLOGY A-
  • KIMIA B+
  • ADD MATH B+
haaaa.... takde la okey sangat tapi aku bersyukur :) alhandulilahh...  Aku just terkilan kimia jaaa.. B+?? time trial elok dapat A nyaaa.. -__- takpa laa..bukan rezeki.. ada hikmah la tuu..

btw..untuk kawan2 baik  aku, azira, ella, wan, yana, leni, kyra, mawar, and fitq, tahniah jugak untuk korang.. korang dah usahakan :) takpaa..ade hikmah semua tu.. and semualah untuk kawan2 aku! hehe . rindu korang semua lagih!! T__T aritu sembang kejap sangat!

p/s : menanti kehidupan akan datang ,PEACE (V)

Sunday, 18 March 2012

Berdebar !

ASSALAMUALAIKUMM....

tak sangka... setelah lamaa exam habes (SPM), tibalah pulakk debaran lain... JENG! JENG! JENGGGG!

                                                              KEPUTUSAN SPM !

aiyooo.... ini lagi mengerikan dari menjawab exam. hahaha! Setelah sekian lamaa nyaa aku dok umaa goyang kaki jadi boss besaaq, akhirnyaaa, keputusan akan kluaa pada 21st Mar nie -.- uhhhh~
lagi dua hari dari sekarang.

Aku redha je dengan apa apa keputusan yang aku dapat nanti .waimaa, apa apa sekali pun lah! itulah hasil usaha aku belaja selamaaa.. err errr --'' selama aku belajar kat sekolah! huhu. kalau baik, ALHAMDULLILAH..syukur sangat ^^v . then kalau sebaliknya..takpea, aku terima . mybe ada hikmah :')

For only my mom...kalau result lisa baik, tu hadiah untuk mak okeyh? :D ma la yang banyak doakan lisa sampai lisa jadi orang ^^v hehe. if sebaliknyaa.. lisa mintak maaf sebab tak dapat puaskan hati mak :(  im sorry mom. mybe lisa byk main main. huhuhu ~ :/  but i try my best okeyh!

for all kawan kawan spm, SMK Seri Perkasa Batch 2011, perghhh korang jangan takut! haha, nanti kita mai sekolah sama sama ehh >.<  kul 10 kita serbu! hope kita kitaa dapat result gempak yang mampu mengharumkan namaaa sekolah, terutamanyaa, pengetua kita =='' huhu.

K, menunggu 21st nie, TATA ! ^_^


p/s  : penantian suatu penyiksaan

Thursday, 1 March 2012

Apa Motif?

ASSALAMUALAIKUM....

Story today, ''LIKE''

 Selalukan nampak sign tu kat mana? haha , kat FACEBOOK leer ~
Act, apa motif korang like sesuatu status tu? 
adakah kerana status nyaa yang BEST?  kadang2 tak best mana pun..tapi yang like, perghhhhh !!
atau owner status tu yang memang HOT? sekali tulis jea dah berpuluh-puluh,beratus-ratus yang like, padahal status yang biasa ''emmm..bohsannyaa !''  errr.. -.-
tak pun, korang like sebab korang nak dorang like balik korang punyer status? 
hahaha... takpee takpee, aku faham :3  
Senang citer like status nie mungkin memang takda motif kot? --'' hahaha. aku pun tak taw laa ~
bile dah sesuatu status tu dapat di'like' dengan banyak nya,  *0* apelagi, mucul laa panggilan 'budak hot' kepada owner tu.. haihhhh.. macam2.   -.-

p/s sekadar meluah apa yang terpendam :)

Wednesday, 29 February 2012

Kenapa Shawl?

ASSALAMUALAIKUMM..

Kenapa sekarang ramai pilih shawl untuk dipakai? (major for teenagers laa) I think. . . . .shawl are ;
  • SIMPLE - letak kat kepala lilit jeaa ikut kemahuan. tu pun ada yang tak payah pakai pin langsung, just guna jarum sahaja. memang simple gler la kan? :)
  • SAVE TIME - tak payah ambil masa yang lama nak lipat ke ape ke, sekarang shawl dengan stail messy memang jadi pilihan. berbanding dengan tudung bawal. so bagi yang memang pro tak sampai 5 minit dah siap . ohh ohh! lgi satu,shawl ni tak payah  nak selalu iron, tak pun tak payah iron terus.urmm dah save elektrik!
  • untuk BERGAYA - haa..mungkin nie laa tujuan  shawl menjadi pilihan kot. hahahaha! biasa laa..mengikut artis atau  idola. huhuhu.. 
  • dah memang TREND sekarang.. - tak taw nak kata ape la dahh ~ :)
nie just pendapat aku yang tak seberapa but maybe ade sebab lain2 bagi diri masing2.

Bagi yang obses dengan shawl stail, korang memang akan tahuuu siapa orang yang mempopularkan nya.... hahaha.... Yuna !
memang awesome! 

ada lagi stail diaa.. gaya turban !  tapi aku tak pandai nak melilit uhhh..
simple, tapi bagi aku yang tak pro melilit nie, memang payah --'
btw, muncul pulakk  Hana Tajima dengan stail beliau yang terrrsendiri
 stail yang tengah masih hot sekarang. maybe?
tapi, tudung bawal pulak sekarang tengah mengalami suatu TRANSFORMASI. huhu.. kalau dulu beriya pin2 kat tengah but now, lose style sahajaa.. nie la dipanggil gaya Dian Pelangi
Dian Pelangi atau pun full name nye, Dian Wahyu Utami
gamba yang kat atas just sebagai contoh kot2 laa korang tak kenal. huhuhu :p tapi  basic stail yang kat atas ni makin lama makin berkembang dan kadang2 jadi pelik pun ade?! opss, tapi pelik tu laa yang menarik :) huhu. aku pun masih belajar untuk jadi pelik. hehehe, oke la, byebye!

p/s : walau apa sekali pun tudung, fesyen , stail and ape2 jelaa, yang penting niat kita untuk Allah :)

Thursday, 23 February 2012

22 .2 .2012

ASSALAMUALAIKUMMM..
happy bufday for me! =p

Cantekkan tarikh tu? hahaha...  (terperasan sudaaa... )
btw aku dah 18     ^_^V
sweet18, CHILL !!  Ohh ohh! thanks pada semua yang wish, kat fb, kt fon, mesej, call, face to face,
hehehe, sukasuka! ^^


Tuesday, 21 February 2012

Trauma Sekejap !

ASSALAMUALAIKUMM..

Hurmm.. nak story sikit nie, tak banyak pun. :)
Ada satu hari tu aku pegi pasaraya dengan sorang member aku,  *i call dia Ira okey? nak di jadikan cerita, kteorang pegi la ke tingkat atas pasaraya tersebut..dengan menaiki escalator (english tu eh? hehe ).
kebetulan haritu aku kua dengan memakai KAIN. ala ala sopan la kononnyaaa  >.<  so, sementara nak sampai ke atas, si Ira ni cerita la kat aku..pasal mama dia. dia kate, penah dulu mama dia naik escalator, kain mama dia tertarik masuk dalam escalator tuu. habes koyak. aku pun gelak laa kuat kuat. HAHAHAHAHAHAHA ! terasa sungguh LUCU ! huhuhu ~ then si Ira nie cakap kat aku, "kau jangan gelak2 dohh..kau tak kena lagi. " aku pun terus terdiam. hmmmm -_-

 Dah puas jalan2 kat tingkat atas, maka kami berdua pun turun laaa.. sedang rancak kami berbual, SUDDENLY.. aku terasa cam kain aku kena tarik dari bawah. giler kau aku tak terkejut, cuak tahap gaban kot ! terus aku jerit iraa!! then in time aku tarik kain aku cepat2. jah*nam punyer escalator. habes kain aku. koyak plakk..tapi aku bersyukur sangat2 kain tu dapat tertarik sikit je. so tak koyak besa mana pon laa.. kalau tak..seksi aku pakai kain belah. huhuhuhu :p tapi aku syg kain aku tu!

naseb laa takde orang nampak.. malu siot!  *_*

# moral of the story, JANGAN GELAKKAN ORANG NESCAYA PASTI KITA AKAN TERKENAA..  terkesima aku sekejap!  -_-

tengok nie,naseb sikit kan? kena potong lee jawab nyee T_T